Rengöra termostatblandaren

Behöver du rengöra termostatblandaren? Det är inte så svårt.

Det ska tilläggas att detta är ett städingrepp som inte är speciellt vanligt. Följ instruktionerna i filmen nedan om du funderar på att göra detta på egen hand. En film som även är bra att visa upp för städfirman om en sådan är anlitad. Detta eftersom detta inte är något som vanligtvis ingår i storstädning, flyttstädning eller liknande tjänster. Vill du ha rent på ”djupet” så prata med städföretaget som genomför städningen för att allt ska ske på rätt sätt.

Börja med att stänga av vattnet.  En självklarhet kan tyckas men det är allt för många som glömmer detta och får en ovälkommen överraskning.

Ta sedan en kniv eller något mycket platt för att ”bända” bort locket som sitter på sidan av blandaren.  Innanför finns en skruv som går att skruva upp med en stjärnskruvmejsel. Håll i blandaren med ena handen när skruven tas bort så att inte badkarsblandare faller isär. Sedan kan delen helt enkelt dras ut.

Innanför sitter en packning- oftast svart. Ta loss denna med händerna – undvik verktyg för att inte skapa skador på tätningen.  Ta sedan en skiftnyckel och öppna den stora ”skruven”. När det är upplossad är det bra om man drar resten för hand. Det är denna ”insats” som man sedan drar ur blandaren och rengör.  Rengör även i själva blandaren med exempelvis en tandborste.

Ett tips är att ta några liter vatten och hälla lite ättika i. Lägg sedan ner den lilla ”insatsen” i denna blandning för att på så vis få bort smuts och bakterier. Den kan ligga där ca en timme.

Torka den noggrant och låt den även lufttorka så den är helt ren och torr innan den åter sätts tillbaka. Att byta packning kan vara en fördel i detta tillfälle när man ändå har badkarsblandaren öppen.

Ring nu - Öppet 24/7