ROT-avdrag

I stort sett allt arbete som en rörmokare gör går det att få ROT-avdrag på. Däremot får inte materialet som eventuellt behöver köpas in dras av på detta skatteavdrag. Då de allra flesta som anlitar en rörmokare just använder sig av avdraget, för att få halverad arbetskostnad, är det även detta pris som rörmokarna anger till kunden i offerten. Men man ska vara noggrann med att allt blir rätt. Annars kan man få ROT-problem efter RÖR-problemet. De vanligaste problemen som uppstår är att man ansöker om ROT för exempelvis en rörmokartjänst och redan använt upp hela skatteavdraget eller att man inte är berättigad till det beroende på att man inte äger sin bostad.

För det första har man enbart rätt till ROT-avdrag på en summa av 50.000kr. Men då detta är per person som inte per hushåll är det fullt möjligt att två personer delar på fakturan och därmed drar halva ROT-avdraget var. Detta är exempelvis vanligt vid stora badrumsrenoveringar som inte sällan kostar långt över 100.000kr och då en persons ROT-avdrag inte räcker till. Nu är det inte enbart rörmokaren som gör att det blir så dyrt men det är trots allt det sammanlagda ROT-avdraget på alla hantverk som räknas av skatteverket.

För det andra är det enbart de som äger sin bostad som kan göra ROT-avdrag. Avdraget går även att göras för de som bor i bostadsrättsförening trots att de i realitet inte äger sin bostad utan bara rätten att få bo där. Allt för många hyresgäster skickar in ansökan om ROT varje år och får avslag på dessa ansökningar just på grund av att de inte visste denna regel.

Utöver dessa två vanliga problem finns det även andra saker att tänka på. Det bästa är att höra med det företag som erbjuder oss för att få tydliga instruktioner så ROT-avdraget verkligen blir rätt.

Ring nu - Öppet 24/7