Tina frysna rör

Har du tagit alla nödvändiga åtgärder för att se till att ditt vvs-system är i gott skick för att slippa oroa dig över översvämningar eller spräckta rör?

Något många förbiser är att vatten fryser över vintern och när detta sker i oskyddade rör så expanderar isen och riskerar att spräcka rör även i goda skick.

Det är alltid frustrerande när rör fryser igen, men det kan leda till mycket större och dyrare problem än endast kortvarig brist på vatten. Genom rätt preventiva åtgärder kan du dock se till att du aldrig behöver oroa dig för att dina rör ska spricka eller frysa igen på grund av kyla.

Om ditt rör redan har fryst igen så följ dessa steg:

1. Öppna kranen så att ångan kan komma ut när du tinar rören.

2. Tina röret. Här följer en lista på alternativ för att tina upp frysna rör:
⦁ Den helt klart enklaste, populäraste och säkraste metoderna för att tina frysna rör är att använda varmvatten.

Vira en tjock handduk eller dylikt runt röret för att koncentrera värmen och hålla kvar den. Ställ en hink under för att fånga läckande vatten, häll sedan varmt vatten över handduken.

⦁ Du kan även använda en propanbrännare för att värma upp röret. Detta är ett mindre rörigt sätt men betydligt farligare. För att förhindra att tända eld på väggen bakom röret bör du sätta ett flamsäkert material emellan röret och väggen.

Se även till att inte ha kvar flamman på samma ställe för länge, speciellt inte nära fogarna då de riskerar att smälta vilket orsakar läckor. Återigen, ska ni använda denna metoden var väldigt försiktiga och se till att ni vet vad ni gör.

⦁ Den absolut säkraste metoden är att använda värmelampor eller hårtork som värmekälla.
Detta tar givetvis mycket längre tid men är mindre rörigt samt betydligt ofarliga än propanbrännare.

Behöver du torka ett avloppsrör? Ta i så fall bort luckan, tryck ned en vattenslang så långt du kan, häll därefter i varmvatten genom en tratt. Var försiktig då varmvattnet kommer stiga mot dig tills isen smält, så att du inte bränner dig.

Ring nu - Öppet 24/7