Guide för att köpa värmepump

Vår guide till dig som ska köpa luftvärmepump

Värmepumpar och luftvärmepumpar hämtar värme från till exempel mark, berg, sjö eller luften. Priset på värmepumpar varierar mellan 14 000–150 000 kr beroende på storlek, installation och fabrikat. Installation ska alltid ske av en installatör som är behörig. Rekommenderat är att köpa en nytillverkad värmepump eftersom tekniken har utvecklats enormt under de senaste åren, samtidigt som priserna har gått ner.

Investeringskostnaden för värmepumpar kan vara relativt hög, men blir lönsam då värmepumpar och luftvärmepumpar kan halvera uppvärmningskostnaderna för ert hus. En luft/luftvärmepump återbetalar sig på mellan ett till fyra år beroende på planlösning och vart i landet fastigheten befinner sig. En luft/vattenvärmepump återbetalar sig på mellan fyra till tio är beroende på förutsättningarna.

Effektbehov och tillskottsenergi för värmepump

luftvärmepump stockholm En värmepump är en komplettering till det nuvarande uppvärmningssystemet och ska vara dimensionerad så att dess kapacitet motsvarar hälften av effektbehovet. Är värmepumpen dimensionerad korrekt kommer den ge ca 85% av det totala behovet av värmeenergi och resterande täcks in med tillskottsenergi från exempelvis elpatron, oljepanna eller pelletskamin.

Som mest går det att spara 60-65% av uppvärmningskostnaden utslaget per år. I en öppen planlösning når värmepumpen större delar av huset och då sparar man mer på uppvärmningskostnaden. Till alla stängda utrymmen som toaletter och tvättstugor måste man använda sig av det befintliga uppvärmningssystem.

En värmepump för fritidshus och garage ska ha en högre effekten vid dimensionering. I dessa utrymmen har man inte samma hjälp av lampor, kyl/frys, tv, datorer och annat som producerar värme samt att det oftast är sämre isolerat i dessa utrymmen.

I luft utomhus finns det värme för luftvärmepumpar

värmepump Luftvärmepumpar kan ta till vara på den värme som finns i luft utomhus, även vid flera minusgrader. Luftvärmepumpar kan delas in i tre olika typer. Den första är luft/vattenvärmepumpen som kopplas till det vattenburna värmesystem. Den andra typen är luft/luftvärmepumpen som enbart värmer inomhusluften, sedan har vi även frånluftsvärmepumpen som tar vara på värmen i ventilationsluft som lämnar huset. I en fastighet med vattenburen värme och ej öppen planlösning är luft/vattenvärmepumpen att föredra.

Poolvärmepump

Att värma upp sin pool med el kan bli mycket kostsamt i vårt nordiska klimat. Men har man investerat i en pool så vill man också kunna bada hela säsongen. Med en poolvärmepump värmer du din pool både effektivt och billigt. Poolvärmepumpen är konstruerade för swimmingpooler och fungerar på samma vis som luftvärmepumpar och tar värmen från luften och ger till poolen.

Mer information om värmepumpar

Ett inköp av en värmepump är en relativt stor affär och det kan därför vara klokt att informera sig ordentligt innan man väljer värmepump. En del bra information om värmepumpar hittar du bland annat hos Energimyndigheten.

Vill du läsa om hur vi kan hjälpa dig att installera en värmepump kan du trycka här

Ring nu - Öppet 24/7